Bardzo lubie robic wpisy typowo kulinarne, w ktorych moge podzielic sie z Wami moimi sprawdzonymi i ulubionymi przepisami.
Lubie tez robic takie wpisy, w ktorych opisuje produkty, ktore szczegolnie doceniam ze wzgledu na swoj prozdrowotny wplyw na organizm czlowieka.
I wlasnie Taki bedzie dzisiejszy post, w ktorym glowna bohaterka bedzie Quinoa
-określana również mianem „świętego zboża Inków”, „matki zbóż” lub „super ziarnem przyszłości”.
Początki jej zastosowania miały miejsce w górskich rejonach Chile, Peru i Boliwii ponad 5 tysięcy lat temu.
Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański, uprawiana była od wieków w krajach Inków i Azteków. Stanowiła tam podstawowe źródło węglowodanów. Nie jest to typowe zboże, należy podobnie jak amarantus do roślin szkarłatowatych.
Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów:
- Zawiera więcej wapnia niż mleko a co ważniejsze – wapń z komosy ryżowej jest łatwiej przyswajalny niż wapń z mleka! Idealna jest więc dla osób z nietolerancją laktozy.
- Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica.
- Jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami.
- Jest doskonałym źródłem magnezu(70% więcej niż żyto)
- Obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.
- Komosa ryżowa ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3 – zabójcę wolnych rodników, który jednocześnie naprawia i uzdrawia nasze neurony.
- Ma bardzo niski indeks glikemiczny, to znaczy, iż nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Jest idealnym pokarmem dla osób chorych na cukrzycę lub odchudzających się, gdyż po zjedzeniu posiłku zawierającego komosę ryżową poziom cukru we krwi pozostanie przez dłuższy czas na tym samym poziomie, a to oznacza, iż nie będziemy czuć ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami.
- Ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik.
- Zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed rakiem.
- Nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.
- Quinoa zawiera m.in. lizynę, która jest niezastąpionym aminokwasem egzogennym potrzebnym do odbudowy i naprawy komórek ciała – ma więc działanie antynowotworowe
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza organizm (szczególnie jelito grube) z toksyn
Nie sposob wyliczyc wszystkich jej zalet:)))))
Jak przyrządzać?
Gotowana komosa ryżowa jest bardzo delikatna w smaku.Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek.
Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ze względu na saponiny znajdujące się na jej powierzchni.
-najkorzystniej robić to na sicie, gdyż w ten sposób usuwamy te goryczkę, którą w naturalny sposób pokryte są wszelkie nasionka (ochrona przed zwierzętami roślinożernymi).
Najpopularniejszym sposobem podawania komosy ryżowej jest gotowanie w podwójnej ilości wody przez 15 minut na niskim ogniu. Po zdjęciu z ognia, odstawić na kolejne 10 minut trzymając pod przykryciem.
Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup.
Przygotowanie komosy ryżowej jest niezwykle proste a dania z niej są lekkie, zdrowe i sycące.
Rewelacyjnie sprawdza się łączenie komosy z innymi zbożami, np. z kaszą jaglaną czy ryżem – gotujemy wtedy obie rośliny w jednym naczyniu. Komosę ryżową można zmielić w blenderze lub młynku do kawy na mąkę, która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej
Po ugotowaniu komosa wyglada tak:
Jesli chodzi o dostepnosc to polecam poszukac w duzych hipermarketach np Tesco, Kaufland....
- ja najczesciej kupuje wlasnie w Kauflandzie albo w sklepiku ze zdrowa zywnoscia
cena za 500 g - okolo 2 euro
Jako ciekawostke dodam , ze Rok 2013 został ogłoszony przez ONZ jako Międzynarodowy Rok Quinoa:)))
Mam nadzieje, ze i ja tym wpisem przyczynie sie do wiekszego spopularyzowania Komosy ryzowej w kuchni :)))
pozdrawiam pa agata